Σάββατο 17 Μαΐου 2008

«μεταλλαγμένες» καλλιέργειες

Η ΕΕ αναβάλλει την απόφαση για νέες «μεταλλαγμένες» καλλιέργειες

ΑΠΕ

Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
ΠΡΟΣΟΧΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την Τετάρτη την απόφασή της για το εάν θα επιτραπεί στους αγρότες να καλλιεργούν και άλλα γενετικά τροποποιημένα φυτά, εκτιμώντας πως το θέμα χρήζει περαιτέρω επιστημονικής ανάλυσης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων καλείται τώρα να προβεί σε περαιτέρω εκτίμηση των κινδύνων από τρεις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες για τις οποίες έχουν κατατεθεί αιτήσεις. Πρόκειται για δύο ποικιλίες καλαμποκιού, καθώς και για την πρώτη «μεταλλαγμένη» ποικιλία πατάτας, που προορίζεται για βιομηχανική παραγωγή άμυλου.

Η αναβολή εκ μέρους της Επιτροπής πιθανώς θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες ακόμη οποιαδήποτε έγκριση της καλλιέργειας αυτών των τριών μεταλλαγμένων φυτών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Σταύρος Δήμας είχε έρθει σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του στην Επιτροπή ζητώντας να απορριφθούν οι αιτήσεις για τις δύο ποικιλίες καλαμποκιού. Ανέβαλε επίσης την απόφαση για την πατάτα για σχεδόν ένα χρόνο.

Η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει την καλλιέργεια κανενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού από το 1998.

Η γερμανική εταιρεία χημικών BASF, που προωθεί την γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amflora, είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στην Κομισιόν για επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η ελβετική Syngenta έχει αναπτύξει τη μία γενετικά τροποποιημένη ποικιλία αραβόσιτου, ενώ η άλλη είναι προϊόν των Pioneer Hi-Bred και Mycogen.