Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Επιμολυσμένα τα δείγματα ηλιελαίου

Επιμολυσμένα τα δείγματα ηλιελαίου

Επιμολυσμένα με ορυκτέλαιο διαπιστώθηκαν τα δείγματα ηλιελαίου που απέστειλε ο ΕΦΕΤ στο Γενικό Χημείο του Κράτους και διαπιστώνει ότι οι ποσότητες που αντιστοιχούν σε αυτά έχουν δεσμευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ποσότητα ορυκτελαίου που βρέθηκε στα δείγματα κυμαίνεται από 30 ως 530 μικρογραμμάρια το κιλό.

Ο ΕΦΕΤ αναμένει την απάντηση από το Γενικό Χημείο για δείγματα προϊόντων, ενώ από την ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν έχουν ακόμη βρεθεί 350 τόνοι επιμολυσμένου ηλιελαίου.

Στο μεταξύ η Ελαΐς-Unilever προχωρεί στην απόσυρση όλων των συσκευασιών ηλιελαίου ΣΟΛ, ανεξαρτήτων παρτίδας και ημερομηνίας λήξεως.

Επιπλέον, από τους εργαστηριακούς ελέγχους προέκυψε ότι και το προϊόν DIVA ηλιέλαιο σε συσκευασία του 1 L, με αριθ. παρτίδας L 8114 και ημερομηνία λήξης 12/2009 που παρασκευάζεται από την ΑΓΡΟΤΙΚΗ Α.Ε. βρέθηκε να είναι επιμολυσμένο με ορυκτέλαιο.

Από τα 356.400 λίτρα τυποποιημένου ηλιελαίου που διακινήθηκαν από την αλυσίδα καταστημάτων LIDL A.E. έχουν δεσμευθεί 304.400 λίτρα.

Η μέχρι σήμερα διαχείριση του θέματος είχε ως αποτέλεσμα από τους 2970 τόνους αραφινάριστου επιμολυμένου ηλιελαίου να έχουν δεσμευθεί 2497 τόνοι αραφινάριστου ή ραφιναρισμένου ηλιελαίου ενώ 42,7 τόνοι έχουν εξαχθεί σε Τρίτη χώρα και 78,12 τόνοι έχουν αποσταλεί σε επιχείρηση η οποία δεν σχετίζεται με τον χώρο των τροφίμων.

Συνολικά έχουν αποσυρθεί και δεσμευθεί ποσότητες 2617,82 τόνων επιμολυσμένου ηλιελαίου.