Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

To Phoenix αποκαλύπτει
Το έδαφος του Άρη «φαίνεται πολύ φιλικό για τη ζωή»

Εικονική πρσεδάφιση του Phoenix

Los Angeles Το επιφανειακό χώμα στον αρκτικό κύκλο του Άρη μοιάζει πολύ με το έδαφος της Γης και καλύπτει τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη ζωής, διαπίστωσε η αποστολή Phoenix της NASA.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο χώμα που θα απέκλειε τη ζωή. Μοιάζει μάλιστα πολύ φιλικό [...] δεν υπάρχει τίποτα τοξικό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σαμ Κουνάβις, επικεφαλής του πειράματος σε ένα από τα όργανα του ρομπότ, το οποίο είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει την ύπαρξη πάγου νερού.

«Είναι το είδος του χώματος που μπορεί να έχετε στην αυλή σας, δηλαδή αλκαλικό. Θα μπορούσες να καλλιεργήσεις σπαράγγια» είπε ενθουσιασμένος.

Στο τελευταίο του πείραμα, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά εκτός της Γης, το Phoenix χρησιμοποίησε το ρομποτικό του βραχίονα για να πάρει ένα κυβικό εκατοστό εδάφους, από βάθος τριών εκατοστών, και να το μεταφέρει σε έναν μικρό θάλαμο, όπου το δείγμα αναμείχθηκε με νερό από τη Γη και αναλύθηκε.

Οι επιστήμονες της αποστολής διαπίστωσαν «έκπληκτοι» ότι το επιφανειακό χώμα δεν είναι όξινο, αλλά αλκαλικό, με pH 8 έως 9. «Βρήκαμε επίσης συστατικά αλάτων τα οποία δεν είχαμε ακόμα χρόνο να αναλύσουμε και να ταυτοποιήσουμε, περιλαμβάνουν όμως μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και χλώριο» ανέφερε ο Δρ Κουνάβις.

Τα αποτελέσματα αυτά προήλθαν από ένα δεύτερο πείραμα, στο οποίο ένα δείγμα εδάφους θερμαίνεται μέσα σε έναν θάλαμο μέχρι τους 1.000 βαθμούς Κελσίου και τα αέρια αναλύονται από το όργανο TEGA. To ρομπότ έχει επίσης εξετάσει δύο δείγματα με το οπτικό του μικροσκόπιο.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων επιβεβαιώνουν ότι το έδαφος είχε έρθει σε επαφή με υγρό νερό. Ο Δρ Κουνάβις διευκρίνισε πάντως ότι τα αποτελέσματα του «υγρού» πειράματος είναι προκαταρκτικά και δεν πρέπει να οδηγήσουν σε βιαστικά συμπεράσματα.

Το Phoenix, που προσεδαφίστηκε κοντά στο βόρειο πόλο του Άρη στις 25 Μαΐου, είναι σχεδιασμένο να ελέγξει αν ο Κόκκινος Πλανήτης διαθέτει τα συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής. Δεν μπορεί όμως να ελέγξει άμεσα για αρχαία ή σύγχρονα μικρόβια στο έδαφος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Συμπληρωματικά από το ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ αναφέρεται για τον ΑΡΗ:

Όπως η Γη

Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι στο παρελθόν ο 'Άρης έμοιαζε με τη Γη. Μπορεί ακόμα να είχε και νερό που έρεε στην επιφάνειά του. Τώρα το μόνο νερό πάνω στον πλανήτη βρίσκεται στους πόλους με τη μορφή πάγου ή, περιστασιακά, με τη μορφή πρωινής δρόσου (πάχνης). Οι εποχές του 'Άρη είναι παρόμοιες με τις γήινες και οι περιοχές των πόλων αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έτους. Στο θερινό ημισφαίριο οι πάγοι δεν είναι τόσο εκτεταμένοι όσο στο χειμερινό ημισφαίριο. Το καθένα από αυτά διαρκεί μισό Αριανό έτος.

Ο 'Άρης έχει πολύ αραιή ατμόσφαιρα, που αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Κατά τη διάρκεια ενός Αριανού έτους, καθώς αλλάζουν οι εποχές, εμφανίζονται δυνατές αμμοθύελλες.

Ο 'Αρης σε αριθμούς

Ø Μέση απόσταση από τον Ήλιο: 228 εκατομμύρια χλμ (1,52 x τη γήινη απόσταση)

Ø Έτος του 'Άρη: 1,88 γήινα έτη

Ø Ημέρα του 'Άρη: 1 γήινη μέρα

Ø Διάμετρος: 6.787 χλμ (0,53 της γήινης)

Ø Βαρύτητα: 0,38 της γήινης

Ø Δορυφόροι: 2

ΣΧΟΛΙΟ: Τι να πει κανείς τώρα;Από τη μια μας λένε ότι ήταν αδύνατο να υπήρξε ΖΩΗ στον πλανήτη Άρη λόγω των εξαιρετικά εχθρικών συνθηκών,από την άλλη διαβάζοντας τα παραπάνω,υποθέτουμε ότι αν το διοξείδιο του Άνθρακα αντικατασταθεί από Οξυγόνο, ο πλανήτης θα είναι πλήρως κατοικήσιμος.

Α ρε Λιακόπουλε μάλλον σε έχουμε παρεξηγήσει…